5 Dingen die je Moet weten Voordat je een Drone Koopt

 

Iedereen wil een drone kopen tegenwoordig. Maar voordat je dit doet, hier zijn 5 dingen die je moet weten.

 

Ben je op zoek naar de beste drones te koop van het moment?

 

Als je op zoek bent naar klaar-om-te-vliegen drones, kijk dan naar dit artikel, genaamd “Drone Kopen”. Kijk hoe ik over de top modellen denk en waarom drones zoals de Bebop niet de beste optie zijn voor de meeste mensen. Voordat ik ga praten over de 5 dingen die je moet weten voordat de een drone gaat kopen, is het handig om te benoemen dat tijdens de kerst verwacht wordt, dat meer dan 1 miljoen drones/UAV’s verkocht zullen worden. Dit nummer representeert een immense toename model vlieg-objecten.

Met zo’n toename van kleine vlucht apparaten moet je in gedachten houden dat je de lucht deelt met anderen, inclusief commerciële- en privé passagier voertuigen. Het aantal drones dat binnen de 30 meter range vliegen van een vliegtuig groeit. Dat is statistisch onacceptabel.

Als een nieuwe drone piloot moet je jezelf de regels aanleren van het luchtruim binnen je land. Daarnaast is het van belang om de algemene regels te leren van het veilig vliegen.

In Amerika bijvoorbeeld, werken ze met een nieuwe regelgeving dat drones geregistreerd moeten worden bij het “Department of Transportation” (DOT). De voorzitter van de DOT is van mening dat wanneer mensen niet veilig vliegen er consequenties zullen volgen. Een harde uitspraak, maar hij heeft gelijk.

Het is geen kommer en kwel tijd voor de drones, het is gewoon een reminder dat mensen verantwoordelijk om moeten gaan met wat ze doen. Je zou een 10-jarige niet in je auto laten rijden.. Natuurlijk niet!

In de afgelopen 3 jaar heeft deze website meer dan 2 miljoen mensen geholpen bij het leren bouwen, vliegen en kopen van drones. Bij ons staat de veiligheid altijd voorop tijdens vliegen en zullen altijd regeringsmaatregelen ondersteunen bij het verspreiden van informatie naar het publiek, met betrekking tot regulaties en de beste voorzorgsmaatregelen.

Ok, Laten we terug gaan naar de 5 dingen die je moet weten bij een drone kopen.

#1 Niet alle drones zijn makkelijk om mee te vliegen

 

Als je een drone wilt kopen, moet je eerst weten dat alles wat vlieg, moeilijk te controleren is. Een typische quadcopter is eigenlijk onmogelijk om te besturen, maar wat het zo stabiel houdt is de computer die binnenin zit (een ‘flight controller’). Elke drone vliegt net iets anders, afhankelijk van hoe de flight controller in elkaar steekt. Sommige flight controllers zijn gemaakt om de drone scherper en dynamischer te laten vliegen, terwijl andere meer neigen naar stabiliteit.

Als het gaat om vliegen en skills, is er een erg goed prijzen tabel beschikbaar waar niemand echt over praat. Ik noem het de “prijs versus gebruikersgemak curve”. Als normaal gesproken de prijs omhoog gaat bij bijvoorbeeld bestuurbare auto’s, vliegtuigen of helikopters, gaat de moeilijkheidsgraad ook omhoog. Echter, bij drones is dat niet het geval. Hieronder staat een simpele grafiek om te illustreren waar ik het over heb. Het gebruikersgemak gaat van 0 tot 10 en de prijs gaat van 0$ tot $1000. Als je naar de grafiek kijkt kun je zien dat de makkelijkste drones om mee te vliegen in de $700 range zitten. De reden waarom duurdere drones beter vliegen, komt door de toegevoegde sensoren en functionaliteit van de ingebouwde flight controllers.

Op dit moment zijn de Phantom 3, Inspire 1, Q500 4K en de 3DR SOLO een van de makkelijkst bestuurbare drones beschikbaar. De Hubsan X4 of de Syma X5C daarentegen, zijn leuke goedkope drones, maar deze zijn veel moeilijker om in de lucht te houden.

Mocht je het je afvragen, de data uit de grafiek is puur mijn ervaring, niet vanuit een bepaalde bron.

 

#2 Niet alle drones zijn klaar-om-te-vliegen

Als je op zoek bent naar drones te koop, zie je een paar afkortingen tevoorschijn komen: RTF, BNF en ARF.

 • RTF staat voor ‘Ready To Fly’ (Klaar om te vliegen). Normaal gesproken hoef je bij een RTF quadcopter niks meer aan te passen of te sleutelen, maar wel een aantal simpele dingen zoals opladen van de batterij, installeren van de propellers of het binden van de controller aan de quadcopter (zorgen dat ze communiceren met elkaar).
 • BNF staat voor Bind And Fly. Een BNF quadcopter is vaak volledige in elkaar gezet, maar zonder een controller. Bij een BNF model moet je de controller gebruiken die je al hebt, of je moet een controller vinden die apart worden verkocht. Een ding van belang om te weten is het volgende: puur omdat een zender en ontvanger op dezelfde frequentie zitten, betekent niet dat ze ook samen werken. Een paar jaren terug, als je een zender en ontvanger op dezelfde frequentie had, werkten ze 99% van de gevallen. Nu met de digitale communicatie is dit compleet veranderd. Ook al zitten je zender en ontvanger op hetzelfde kanaal, ze moeten hetzelfde fabricatie protocol hebben om met elkaar te kunnen communiceren. Dus check om er zeker van te zijn voordat je een controller koopt voor je drone.
 • ARF staat voor ‘Almost ready to fly (bijna klaar om te vliegen). ARF quadcopters zijn veel zoals quadcopter kits. Ze komen normaal gesproken niet met een zender of ontvanger en het kan zijn dat je deze deels verder in elkaar moet schroeven. Een ARF drone kit beschikt ook niet altijd over componenten zoals motoren, ESC’s of zelfs de controller om mee te vliegen en de batterij. De definitie van een ARF drone kit is erg breed, dus wanneer je deze tegenkomt is het belangrijk om de beschrijving goed te lezen.

#3 Je moet investeren

Als je gewoon iets wilt rondvliegen om het huis voor $40-50 dan is deze sectie niet van belang voor jou. Maar als je van plan bent honderden euro’s (misschien duizenden), dan moet je het geld wijs spenderen.

Hier zijn een paar dingen die “ik niet deed” toen ik voor het eerst startte met mijn eerste drone, wat mij later erg zou hebben geholpen:

 • Investeer in een goede controller. Een goede controller aanschaffen is een van de belangrijkste investeringen die je kunt maken. Controllers (niet zoals smartphones), zijn niet snel outdated. Dus als je van plan bent om hiervan voorlopig je hobby te maken, wil je een controller hebben die tenminste een paar jaar mee kan. Ik ken zelfs mensen die dezelfde controller al meer dan 10 jaar gebruiken. De reden dat je een controller zo lang kunt gebruiken, is omdat het ‘zender’ component te vervangen is, zodat je het kunt upgraden en in de toekomst kunt werken met nieuwe, verbeterde communicatie technologie.
 • Koop een goede oplader. Ik weet dat het raar klinkt om veel geld uit te geven aan een goede oplader, maar net als dat het geval is met de controller, gaat de batterij jarenlang mee. Goedkope batterijen die bij RTF drone kits zitten, laden vaak langzaam op, zijn niet betrouwbaar en daarnaast niet te upgraden (naar een grotere batterij). Dus op een dag als je een grotere drone nodig hebt, heb je sowieso een grotere oplader nodig. De duurdere opladers kunnen bijna alle batterijen opladen die je maar kunt bedenken, van lithium polymeer tot lood-zuur. Je kunt zelfs adapters kopen voor het opladen van meerdere batterijen in een keer.
 • Investeer in onderzoek. Ik weet dat het kopen van de eerste drone erg spannend en leuk is, maar het is niet iets waarmee je haast moet hebben. Des te meer onderzoek je doet, des te meer kennis je zult krijgen. Uiteindelijk ken je alle verschillen die er zijn met betrekking tot drone onderdelen en waarom de ene beter is dan de ander. Dit kan je veel tijd en geld schelen op langere termijn, omdat je geen slechte producten koopt, slechte beslissingen maakt of geld verspild en blind door het proces heen gaat.

#4 Er zijn ontzettend veel plekken waar je kunt kopen

Als je niet weet waar je een drone moet kopen, geen zorgen. Er zijn ontzettend veel online winkels die drones verzenden naar bijna alle grotere landen. De meeste online drone verkopers zitten gelokaliseerd in Amerika of China, maar als je goed zoekt vind je waarschijnlijk wel een shop dicht bij je in de buurt.

Een van de grotere winkels (al dan niet de grootste) is de Hobby King. De Hobby King is zoals de Walmart in Amerika. Ze hebben tientallen duizenden producten te koop. Sommige producten zijn dingen die ze zelf hebben gemaakt, sommige producten zijn dingen waarbij ze toestemming hebben gekregen van de producent. Sommige drone onderdelen die verkocht worden bij de Hobby King zijn erg goed, terwijl sommige erg slecht zijn. Je moet dus erg goed kijken naar reviews van het onderdeel of component waar je naar op zoek bent. Op die manier kun je alle problemen zien die mensen hebben en zo bepalen of het een goed product is of niet.

Een andere plek waar je delen kunt kopen en zelfs een volledige drone setup kunt krijgen, is de Classifieds sectie van de RCGroups.com. De Classifieds section van de RCgroups is zoals de craigslist in Amerika. Je kunt hier erg goede deals vinden, maar je kunt ook belazerd of afgezet worden. Dus pas op van wie je koopt. Ik schat dat ongeveer 95% van de mensen daar prima zijn, maar kijk uit voor de andere 5%, dan is het een prima plek om van te kopen.

Hieronder vindt je een lijst met websites voor het kopen van drones. Alle sites die vrij bovenaan staan zie ik als perfecte plekken om te kopen. De websites die meer onderaan staan zijn sites waar ik veel van heb gehoord, maar zelf niet veel ervaring mee heb.

 • DJI: De #1 in populariteit en naam.
 • Amazon.com: Een beetje van alles, over het algemeen tegen de scherpste prijzen
 • HobbyKing: De walmart onder de drones en radio controle
 • HeliPal.com: Gelokaliseerd in Hong Kong met producten van DJI, Walkera, Tarot, etc.
 • DroneFly.com: Phantom gerelateerde producten en reparatie service.
 • xHeli.com: Veelal goedkoper speelgoed, met een paar duurdere ‘high end’ spullen.

#5 Het beste is om deel uit te maken van een groep

Persoonlijk vind ik dat iedereen met een drone (of iemand die er een wil kopen), deel uit moet maken van een groep of community. Of dit nou online is of in het echt. Er zijn erg veel online drone forums op het internet. Sommige zijn voor algemeen doeleinde en sommige gaan over specifieke onderwerpen, zoals een bepaalde productlijn of onderdeel. Je hoeft niet van ieder drone forum lid te worden die je ziet, maar ik raad aan om tenminste 1 of 2 te vinden en zien wat je er van vindt.

Drone forums kunnen fantastisch zijn, maar je moet weten wat je wilt vragen, waar je het moet vragen en hoe je het moet vragen. Als je dat niet doet, zullen je vragen niet beantwoord worden. Soms kijken mensen zelfs op je neer, gewoon omdat je een ‘domme’ vraag hebt gesteld. Als je nog nooit lid bent geweest van een online groep, wordt dan gewoon lid en kijk hoe andere mensen vragen stellen aan de community. Weinig budget? Bekijk dan goedkope drone.

Hier is een lijst van de top drone forums beschikbaar:

Dat is alles

Dat is alles dusver. Hopelijk heb je dit artikel als nuttig ervaren en heb je een beter gevoel van welke richting je op wilt gaan. Als je naar meer drone gerelateerde guides wilt kijken, kijk dan naar de ‘koop gids’ sectie van deze site, waar je artikelen vindt over drones of quadcopters te koop, drone camera’s en meer.