Moet ik de Yuneec Typhoon H of de DJI Phantom 4 kopen?

Welke drone moet ik kopen – de phantom 4 of de typhoon h?

Dit is een vraag die ik veel zie en velen hebben deze geprobeerd te beantwoorden. Er zijn een boel reviews en vergelijkingen over dit topic, dus ik ga niet dezelfde informatie benoemen die je overal kunt lezen. Details zoals vliegduur, grootte, of hoeveel knoppen de controller heeft heb ik eruit gelaten, zodat ik me kan focussen op wat echt uitmaakt. Veel mensen willen deze drones kopen om goede video’s te maken en doen dit ook probleemloos, dus dat is waar beide drones zich op moeten richten. Ik vindt dat, ondanks de over-gehypte obstakel ontwijking, de drone het gene is wat uiteindelijk de klus klaart en de strijd wint.

De fysieke gebruikerservaring

Design en Bouwkwaliteit: Wanneer je de Typhoon H uit de boks haalt voor de eerste keer, ben je werkelijk onder de indruk. Je ziet meteen dat de drone met alle armen en motoren erg goed in elkaar zit. Wanneer je het uit de boks hebt gehaald, zie je dat de kwaliteit iets minder is dan de Phantom 4. Het design ziet er goed uit, maar de dunne armen zien eruit alsof ze makkelijk breken bij een crash. De Phantom 4 ziet er misschien uit als een vliegende marshmallow, maar de bouw is erg sterk.

Meenemen en Transporteren: Wanneer ik de Phantom 4 draag, of ik nou 1 of 2 handen gebruik, kan ik deze vasthouden hoe ik het wil. De Typhoon H is iets moeilijker. Ik zou niet proberen deze bij de armen vast te houden en het is moeilijk om het van de top vast te pakken. Ik eindig daarom vaak met 2 handen. Dit is geen groot probleem omdat je normaal gesproken de drone meeneemt in een koffer, maar dat brengt me tot het volgende onderwerp.

De koffer die bij de Typhoon H zit is zeker niet te vergelijken met de Phantom 4. Het is beter dan niets, maar hij sluit niet goed en er zitten grote gaten onderop, wat het transporteren van kleinere dingen (extra propellers of andere onderdelen), onmogelijk maakt. Dit betekent dat je waarschijnlijk een keer een echte koffer of backpack voor de drone moet vinden. De koffer die bij de Phantom 4 komt is niet geweldig, maar het is een metalen design. Ik heb deze aan aantal maanden gebruikt voordat ik uiteindelijk de DJI backpack kocht.

Batterij gebruik: Beide drones hebben een geweldige vliegduur, maar de batterijen van de Phantom 4 hebben een iets slimmer design naar mijn mening. De batterijen van de Typhoon H zijn niet slecht, maar er is een on-board oplaad unit en batterijduur indicator zoals bij de Phantom 4. Daarnaast is de oplaadtijd (voor zowel de vliegbatterij als de controller) zeker langzamer, misschien wel 2x zo langzaam. Persoonlijk zou ik hier geen probleem mee hebben, maar het feit dat ik niet kan zien hoe lang de batterijduur nog is, is een groot probleem voor mij. Als je deze drones altijd gebruikt, wil je waarschijnlijk rond de 2 – 5 batterijen hebben. Het kan frustrerend zijn als je niet kunt zien welke batterijen klaar zijn voor gebruik.

Wat ik wel goed vind aan de Typhoon H batterij is hoe deze in de drone past. Dit gaat met veel minder moeite vergeleken met de Phantom 4. Daarnaast zijn de Typhoon H batterijen zo’n €40,- goedkoper.

Controllers: De controllers van deze 2 drones zijn zo verschillend dat het moeilijk is om ze te vergelijken. Bij de Phantom 4 krijg je een mooie, eenvoudige controller met alleen de essentiële aspecten. Je krijgt alle knoppen voor het besturen van de camera, het opnemen van de video, foto’s maken en de gimbal bewegingen, die het erg goed doet. Om de Phantom 4 te besturen heb je wel een mobiel apparaat nodig. Het maakt niet uit of dit een IOS, Android, smartphone of tablet is. Ieder redelijk snel mobiel apparaat lukt prima.

De Yuneec ST16 controller (welke bij iedere versie Typhoon H zit) is geweldig! Het is iets waar mensen naar zullen kijken en zeggen: “Wow dit ziet er duur en moeilijk uit, je zult hier wel een professional in zijn!”. Het ziet er mooi uit, heeft overal schakels en knoppen en er zit een mooi groot scherm in het midden van dit alles, wat dient als een mobiel apparaat op Android. Ik dacht echt dat ik deze controller beter zou vinden dan die van de Phantom 4 met mijn iPhone, maar dit was niet zo praktisch als ik dacht. Veel van de knoppen doen niet zoveel om een of andere reden en ze hebben de landing gear en motor start knoppen (de knoppen die ik het meest gebruik) op de achterkant van de controller waar ze moeilijk te bereiken zijn.

De software gebruikerservaring

Ik haat het om direct in iedere sectie te klagen over de Typhoon H, maar de software is net zo belangrijk als de hardware en DJI ligt kilometers verder voorop de Yuneec in dit gebied.

Algemene functionaliteit: De DJI Go app (ook al is deze niet perfect) doet het erg goed met betrekking tot de eigenschappen mooi te sorteren, zonder het te verwarrend te laten lijken. De meeste dingen meeste dingen zijn waar je ze verwacht te zijn, en te user interface controls zijn consistent en makkelijk te begrijpen. Er is zelfs een vliegsimulator die praat met de drone en het in simulatie modus plaatst, zodat je de basis eigenschappen uit kunt testen, zoals ‘return to home’, course-lock, waypoints en attitude mode voordat je gaat vliegen voor de eerste keer.

De Typhoon H app is ok.. Het doet de meeste dingen die het moet doen, alles runt vrij snel zonder te crashen en alle belangrijke vluchtinformatie die je nodig hebt is weergeven door de hoeken van het scherm. Vergeleken met een DJI drone zijn er een aantal kleine dingen die of in rare plekken verstoppen, niet goed gepland, of in sommige situaties volledig missen. Een voorbeeld hiervan is de maps. Deze bestaat niet op de Typhoon H. Het enige wat je krijgt om te zien waar je bent, is een kleine groene pijl bovenop de video feed die terug naar huis wijst.

Essentiële Hardware Functionaliteit

De vlieg ervaring: Tot dusver heb ik geen problemen gehad met beide drones die ze onbruikbaar of onbetrouwbaar maken. Ze vliegen beide super geleidelijk en voorspelbaar. Het is me opgevallen dat de Typhoon H niet zo snel is als de Phantom 4 in sport modus. Het lijkt ook alsof het veranderen van richting langzamer gaat. Dit valt me op met name in de snelle modus. Het lijkt alsof deze veel wijdere bochten maakt dan de Phantom, bijna zoals een auto op het ijs. Als je de Typhoon H niet met de Phantom 4 vergelijkt, zou je dit waarschijnlijk helemaal niet opmerken. Ik zeg dus niet dat het een slecht iets is. Het is gewoon anders.

Een ander ding dat me opviel aan de Typhoon H was de mogelijkheid om de landing gear uit de weg te tillen. Op de Phantom zie ik nauwlijks de landing gear in mijn shots, maar als dit wel zo is, is het vrij irritant. De enige keer dat ik de landing gear goed zie, zijn bij shots direct naar beneden, bij grote windsnelheden en zijwaarts vliegen. Dit is een minder groot probleem bij de Phantom 4 vergeleken met de Phantom 3, omdat ze de landing gear wijder hebben gemaakt. Ik zou me hier dus niet al te druk om maken, maar het is iets waar je over na wilt denken wanneer je echt snel gaat vliegen.

Afstand range: Als je van plan bent om meer dan anderhalf kilometer te gaan vliegen, dan is de Typhoon H niet een ideale drone voor je. Ja, je kunt extra antennes aan de controller vastmaken , maar die brengen je maar tot 10.000 voet. Dat is veel verder dan de normale antennes dat doen, maar de Phantom 3 Pro en Phantom 4 doen makkelijk 15.000 voet, zonder enige modificaties. Persoonlijk heb ik boven de 20.000 voet bereikt met de Phantom 4 bij goede omstandigheden, maar bij zulke afstanden raakt eerder de batterij op voordat je de maximale afstand hebt bereikt. Je zult misschien niet 4/5 kilometer kunnen vliegen met je drone, maar het hebben van die extra power betekent dat je door en rondom structuren kunt vliegen en nog steeds een sterk signaal behouden.

Essentiële video functionaliteit

Camera Controle: Gezien het feit de camera van groot belang is bij het kopen van een van deze drones, is dit een goed punt om aandacht aan te besteden. Beide drones hebben goede basis camera contols, zoals wit balans, schietsnelheid en ISO. Er zitten ook een paar video resoluties op waaruit je kunt kiezen en een paar nutteloze kleurfilters op beiden, maar is waar de gelijkheid eindigt.

De Phantom 4 neemt video controls serieus door je eigenschappen te geven zoals een histogram, een “over exposure” instelling (zebras), scherpheid en saturatie instellingen, visueel paneel en een gids voor betere shots, framing en een echt LOG kleur profiel voor meer flexibiliteit wanneer je met kleuren aan de haal gaat.

Dit is het gebied wat er het meeste toe doet. Bijna ieder andere eigenschap of tekortkoming van beide drones kan overzien worden, wanneer een van de drones significant betere video kwaliteit produceerde dan de ander. De video kwaliteit van beide drones is geweldig, maar jammer genoeg heeft de lens van de Yuneec een wijdere GoPro stijl ‘field of view’ en is er niet dat de foto’s laat uitblinken ten opzichte van de Phantom.

Als je deze drones gewoon koopt omdat je je anders verveelt of dat je je kind voor de eerste keer wil filmen terwijl hij fietst, zullen deze eigenschappen er niet toe doen. Echter, voor de beste luchtfotografie zijn deze extra video instellingen erg belangrijk (mocht je in de film/foto industrie zitten).

Ben ik iets vergeten?

Misschien sta je nu stil bij het feit dat ik nog niets heb gezegd over de 360 graden Gimbal. Dit komt omdat ik hier gemengde gevoelens bij heb. Ik vind het goed dat het er is en wat extra functionaliteit biedt, dus laten we het hier even over hebben voordat we tot een conclusie komen.

Niet zoals de Phantom, heeft de Typhoon de mogelijkheid om de camera te roteren, onafhankelijk van het voertuig. Dit is een eigenschap wat weinig drones beschikken. De grootste reden voor het hebben hiervan is dat de piloot de drone kan besturen en een andere piloot de camera (door het kopen van een extra controller of het gebruik van de Typhoon wizard). Nog een manier om de gimbal te gebruiken is om de drone in de cable-cam modus te zetten. In deze modus zal de drone een bepaald pad afleggen, gebaseerd op punten die jij aangeeft. Bij het gebruik van de Typhoon H controller kun je de snelheid van de vlucht aangeven met de linker stick en de gimbal met de rechter stick, terwijl je drone langs de aangegeven route vliegt.

Ik vind deze eigenschappen echt gaaf en denk dat ze zeer nuttig kunnen zijn voor complexe shots, maar ik zie niet snel een 2 persoonscrew de Typhoon H met camera kopen, wanneer je de Inspire 1 kunt krijgen die ge-upgrade kan worden met een X5 camera voor zeer professionele shots. Ja, de Inspire 1 kost 2 keer zoveel als de Typhoon, maar professionele video- en fotografen spenderen hetzelfde aan een camera lens en denken niet een tweede keer of ze de shots krijgen die ze willen.

De cable-cam functionaliteit is mooi, maar je hebt niet een 360 graden gimbal nodig om hetzelfde effect te krijgen. Er zijn meerdere applicaties die je kunt downlaoden voor de DJI drones welke het toelaten de drone af te laten wijken van de camera richting en soortgelijk resultaat laat behalen. Voor het schrijven van deze vergelijking heb ik een aantal van deze applicaties geprobeerd en ze bieden alle functionaliteit van de cable-cam en meer. Je kunt zelfs de tilt en laser pointer eigenschappen van de Typhoon Wizard nabootsen (niet dat ik deze eigenschappen ooit zal gebruiken voor videografische shots).

De Conclusie

Dus wat vind ik? Ik vind de Typhoon H erg goed! Heb ik al genoemd dat het 6 rotoren heeft en een 360 graden gimbal? Het is geweldig! Het idee hierachter is top, het design is grotendeels erg goed en het komt het dichts bij een drone die ooit mijn Phantom zal vervangen. Dat is het enige probleem. Het matched niet aan de hoge standaarden van de Phantom 4. Wanneer ik terugkijk naar mijn gebruikerservaring met de Typhoon H en ik vergelijk dit met de Phantom 4, voelt het gewoon minder goed. Het lijkt zelfs alsof Yuneec zich meer heeft gefocust op eigenschappen dat het algemene publiek als ‘goed’ zou overwegen, zonder de extra tijd te nemen om echt te begrijpen waar eigenschappen nodig voor zijn om geweldige shots te creëren en de gebruikerservaring te verbeteren.

DJI heeft hun geweldige drone en app niet zomaar gekregen. Het was 4 jaar trial and error voordat de Phantom was waar het nu is. Ieder jaar heeft de Phantom en DJI app een compleet nieuw design. Als je de userinterface van Yuneec opnieuw kunt inrichten, de visoog lens kunt verwijderen, een log kleurprofiel geven en de controle range kunt vergroten, hebben ze me misschien omgepraat. Maar totdat gebeurt blijf ik kiezen voor de Phantom 4.

Kleine disclaimer: Deze post is een op mening gebaseerd artikel, geschreven naar eigen ervaring. Het werd niet opzettelijk geschreven om een voorkeur te bieden aan een drone boven de ander. Als je al een Typhoon H of Phantom hebt, laat dan een reactie achter. Laat ons weten hoe je het gebruikt en welke eigenschappen je het meeste gebruikt. Drone kopen? bekijk dan het goedkope drone artikel.

Vergelijk Yuneec H Vergelijk Phantom 4

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply