Phantom 4 VS DJI Mavic Pro – Welke Drone is beter?

Voor de duidelijkheid

Er is veel verwarring ontstaan door de nieuwste DJI Mavic release. Het gaat dan met name om de vraag: welke drone is beter: de Phantom 4 of de DJI Mavic Pro? Als de Mavic echt een betere drone is, waarom zou dan iemand de Phantom 4 willen kopen als deze 200 euro duurder is? Laten we kijken of we redenen kunnen vinden om de Phantom 4 te verkiezen boven de Mavic.

 

Hoe ze de wind weerstaan

De Mavic is een stuk kleiner dan de Phantom 4. Betekent dit dan dat deze beter bestendig is tegen wind? Helemaal niet waar. We hebben beide drones getest bij hevige winden door het gebruiken van een bladblazer. Beide drones deden het beter dan verwacht. Een ding dat ons opviel bij de Phantom is dat bij hoge winden de Phantom 4 het zwaarder krijgt dan de Mavic Pro.

De Mavic leek beter de positie te behouden, maar de video leek niet zo stabiel als die van de Phantom 4. Dit komt met name door het beperkte beeld van de Mavic, vergeleken met de Phantom 4. Iedere beweging van deze drone is dus op te merken.

In de meeste situaties zullen de drones de wind beter weerstaan dan in deze test, omdat echter wind normaal niet zoveel turbulentie veroorzaakt.

Video Kwaliteit

Als je het nog niet wist, de Mavic heeft een compleet nieuwe camera die veel smaller is dan de Phantom 4. De grootte van de lens van de Phantom 4 is vergelijkbaar met een GoPro, terwijl de lens van de Mavic meer op een dure Android telefoon lijkt. Het is ontzettend klein, maar werkt verrassend goed. De video’s van de Mavic zijn niet zo scherp als de Phantom 4, maar als je de verscherping aanzet via een app lijkt de video in mijn ogen net zo scherp. Persoonlijk houdt ik niet van de hoeveelheid verscherping van de Phantom 4, omdat het zorgt voor soms wat ruis in het beeld. Echter is dit ook het geval bij de Mavic Pro.

Het ‘lage-licht’ performence van de Mavic is ok, maar ik denk dat de Phantom 4 net iets beter is. Beide drones hebben ISO 3200, maar ik zou proberen niet voorbij de 800 te gaan, anders gaan wordt het steeds minder. Dit is het geval voor alle kleine camera’s, inclusief de GoPro Hero 4 en Hero 5.

Zoals ik al eerder heb genoemd, de Mavic heeft een smaller gezichtsveld vergeleken met de Phantom 4, dus de shots die je maakt zullen eruit zien alsof ze met een 28mm lens zijn gemaakt, op een full-frame camera. De Phantom 4 is niet zo wijdt als de GoPro, maar is wel een 20mm lens, wat in de ultra wijde lens categorie valt. Persoonlijk vind ik het gezichtsveld van de Mavic beter, omdat het me shots laat nemen die dichter bij de ‘actie’ zijn, zonder echt gevaarlijk dichtbij te hoeven komen.

Ik heb geen voorbeeld wat ik je hier van kan laten zien op het moment, maar een ding wat me opviel tijdens het vliegen van de Mavic, is dat je de camera naar boven kunt laten wijzen terwijl je zweeft en de propellers dan nauwelijks ziet! De Propellers zie je ook nauwelijks tijdens normaal vliegen.

Het laatste wat je dient te weten over de camera van de Mavic is dat deze geen gefixeerde focus heeft zoals de Phantom 4. Dat betekent dat je zelf moet kiezen welke delen van de afbeelding in focus zijn in de DJI Go App. Het hebben van gefixeerde focus is goed en slecht. Het is goed omdat je kunt focussen op een object dichterbij, dan zal de achtergrond wat onscherper zijn zoals een DSLR. Het kan het object wat je filmt ook scherper laten lijken. Het nadeel is dat je dit niet moet vergeten, anders worden je afbeeldingen steeds onscherp.

De Controllers

Ondanks de kleine vorm, ligt de Mavic controller prettiger in de hand. Ik kies wel de Phantom 4 controller boven de Mavic, omdat deze meer zoals een traditionele RC controller is, hoewel ik de controller van de Mavic steeds prettiger vind worden. Beide hebben dezelfde basis knoppen, maar de Mavic heeft een specifieke stop knop voor de Smart Mode, wat erg handig is wanneer je neigt ergens tegenaan te vliegen wat het niet kan zien.

Hierin is de Mavic controller beter dan de Phantom 4. Het heeft een LCD scherm voor basis vlucht-informatie, het laadt op door een micro USB, heeft een betrouwbaardere verbinding met de Mavic en is super klein. Het enige nadeel ervan is.. Je kunt er geen tablet aan vastmaken en er is ook geen extensie tot op het heden beschikbaar.

De Kleine Dingen

Op dit moment is de Mavic zo nieuw dat dingen zoals propeller beschermers en een ND filter nog even duurt voordat het uitkomt. Natuurlijk, gezien de Phantom 4 niet nieuw is, zijn er ontzettend veel accessoires beschikbaar. Een ding waar je je geen zorgen om hoeft te maken bij de Mavic is een koffer. Het is zo klein dat je het letterlijk in een tas kunt doen zonder je zorgen te maken.

Welke drone kopen?

Het je een goede smartphone? Heb je een pet nodig, hoe dan ook? Houd je van het filmen terwijl je voorwaarts vliegt? Is de portabiliteit belangrijk voor je? Is de prijs belangrijk voor je? Dit zijn de vragen die je jezelf moet afvragen.

Voor 90% van de mensen zal de Mavic de beste keuze zijn, maar voor de andere 10% is het wellicht beter de Phantom 4 te overwegen (of zelfs de Inspire 1 Pro als video kwaliteit je top prioriteit is). Ben je op zoek naar alternatief of heb je geen budget? Bekijk dan de goedkope drones.

Vergelijk Mavic ProVergelijk Phantom 4

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply